2015-12-07

Piparkakkukuusi


Osalle sukulaisista päätettiin tehdä taas tänä vuonna vanha tuttu piparkakkukuusi. Siinä veistelen kaavan mukaisia tähtiä jokaista kaksi kappaletta, paitsi pienintä, jota teen tavallisen piparkakkumuotin kanssa 12 kappaletta, eli yhteensä 24 tähteä. Kuusi kasataan grillitikun ja tomusokerikuorrutteen avulla. Jokaisen piparkakun väliin laitetaan kuorrutetta ja pienin tähti laitetaan aina kahden suuremman tähden väliin. Kuusi kootaan laittamalla suurimmat alas ja kääntämällä seuraavaa tähteä aina ristiin niin, että niistä muodostuu kuusi. Tikku tökätään suurimman tähden keskelle, laitetaan kuorrutetta, tökätään tikun läpi pikkutähti, kuorrutetta, toinen suuri tähti jne. Grillitikun pää katkaistaan ennen viimeisen pienen tähden laittamista. Lopuksi sitten koristellaan ja herkullinen lahja on valmis.



Ja koska piparkakkutaikinoita on yhtä paljon kuin leipojia, tässä vielä ohje, jonka mukaan itse niitä teen.

  • 500g voita (tai 425g voita ja 2dl kuohukermaa vaahdotettuna)
  • 425g sokeria
  • 1 muna
  • 280g (2dl) siirappia
  • 2tl kanelia
  • 2tl inkivääriä
  • 2tl neilikkaa
  • 2tl pomeranssia
  • 1kg vehnäjauhoja
  • 4tl ruokasoodaa

Kiehauta siirappi ja mausteet. Vatkaa muna ja puolet sokerista sekä voi ja puolet sokerista. Yhdistä vaahdot ja lisää siirappimausteseos siihen. Jos käytät kermavaahtoa, sekoita se tässä vaiheessa taikinaan. Sekoita sooda hyvin vehnäjauhoihin ja lisää jauhot taikinaan. Itse käytän sähkövatkainta jokaiseen yhdistämiseen, menee näin helpoiten. Taikina kannattaa joka tapauksessa sekoittaa huolellisesti, kuten aina kekseissä, rasvan täytyy olla tasaisesti jakautunut tai osa kekseistä epäonnistuu. Pidä taikinaa yön yli kylmässä. Paista 200-225 asteessa uunista riippuen, 3-5 minuuttia per pelti piparkakun koosta riippuen.

Käytän kermavaahdotonta taikinaa yleensä, kun teen rakennettavia piparkakkuja, eli rakennuksia, näitä kuusia, joulukalentereita jne. ja kermavaahdollista taikinaa muissa tapauksissa. Kermavaahdon kanssa tuntuu tulevan vähän pehmeämpiä ja helpommin murtuvia piparkakkuja kuin ilman kermavaahtoa. Kermavaahdollinen taikina on myös pehmeämpää, sitä on helpompi kaulia, mutta se jää myös paksummaksi ja murtuu helposti liian ohueksi kaulittuna. Tänäkin vuonna taikinoita on tullut tehtyä molempina versioina. Rakennelmia on niin helppo antaa lahjaksi, että niitä tekee aina useampia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti