2016-01-13

Huppumyssy



Mallina kuvassa toimii Nöpö, mikä hiukan vääristää huppumyssyn kokoa, sillä kyseessä on enemmänkin hilkka kuin poncho. Ohje on taas napattu Novitan sivuilta, mutta lanka eroaa alkuperäisestä niin paljon, että olen muokannut ohjetta rajusti.

Tuli tutustuttua Ravelryyn, ja siitä löytyneestä virtuaalisesta lankakopasta innostuneena päätin tehdä lankainventaarion. Se sopi hyvin juuri heränneeseen neulontavimmaan ja käynnisti isommankin kodin siivousprojektin, mikä ei ikinä ole pahitteeksi. Lapsi bongasi inventaarion yhteydessä langan, josta ehdottomasti halusi huppumallisen pipon, ja siitä se sitten lähti. Lankaa oli tasan 136g, eikä sitä enää valmisteta, joten se piti saada riittämään, mikä myös saneli lopputuloksen mallia ja kokoa. Kaikesta huolimatta huppumyssy on saajalleen täydellisen kokoinen ja hyvin istuva.

Lanka: Novita Jenga (tuotanto lopetettu) 136g
Puikot: 8
Tiheys: 10s x 18krs = 10cm x 10cm
Koko: lapsi, n. 130–140cm

Loin 80s ja neuloin ensimmäisestä mallikuviosta rivit 1–4, 7–10 ja 13–14. 14. rivillä kavensin kuitenkin vain neljästi, eli 8s, minkä jälkeen työssä oli 72s. Kahden sileän kerroksen jälkeisellä kavennuskerroksella kavensin 12s, työhön jäi 60s. Neuloin siis 9s, kavensin 2s ylivetokavennuksella, ja tein tämän kuudesti. Tämän jälkeen neuloin 7cm sileää kunnes siirryin neulomaan tasossa. Lisäsin molempiin reunoihin vain yhden silmukan, lähinnä koska lankani ei riittänyt enempään. Toisen mallikuvion pienensin alkuperäisestä 22s:sta 13s:aan : 2n 1o 1n 6s:n palmikko (3s apupuikolle taakse, 3o ja apupuikon 3s o) 2o 1n. Peilasin kuvion 36o s:n jälkeen ja tein mallin mukaset 5 välikerrosta ennen mallikuvion kääntämistä. Kun tein paksummalla langalla noin monta välikerrosta, palmikot ovat riittävän harvassa, että se ei niinkään näytä palmikolta vaan käärmeeltä. Jää nähtäväksi saavatko käärmeet vielä silmät ja kielen tai tuleeko siihen muuta eläimellistämistä.



Aloitin kavennukset neulottuani huppuosaa 19cm. Neuloin ne ohjeen mukaisesti, mutta jätin keskelle oikein yhteen kaventamisen ja ylivetokavennuksen väliin vain 2s. Poikkesin ohjeesta myös tekemällä ne neljästi tason neulomisen aikana, ennen siirtymistä keskisilmukoilla neulomiseen. En myöskään päätellyt lopuksi jääviä 4s:aa, vaan neuloin ne yhteen palmikkoreunuksen kanssa aina palmikkorivin lopussa. Silmukoin palmikkoreunuksen päät yhteen, eli ompelin ne silmukoita jäljitellen. Lankaa oli tässä vaiheessa vielä pari metriä, joten virkkasin viimeistelynä rivin kiinteitä ketjusilmukoita reunuksen reunaan. Se paikkasi sopivasti myös suuaukon alareunasta puuttuvia luotuja silmukoita, joita silmukoimalla alareuna olisi ohjeen mukaan pitänyt viimeistellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti