2016-02-03

Vikkelisukat Pohjanmaalta


Tämäkin ohje on Suomalaisesta sukkakirjasta (Mitronen; Nieminen. WSOY. Porvoo 1980). Tein ne kuitenkin unisukiksi taaperolle, joten jälleen oli luvassa rankkaa muokkausta.

Alkuperäisessä ohjeessa käytetään Rondon/Novitan Nallea ja puikkoja 2½. Minulle langan valinnassa oli olennaista, että se ei saa kutittaa, pitää olla pehmeä, kestää konepesun ja mielellään löytyy omasta lankakopasta, niinpä Nalle jäi heti pois pelistä. Alkuperäinen ohje on naiselle, joten siinä luodaan 72s, kun taas taaperolle riittää 40s, vaikka neuleen tiheys onkin lähes sama. Alkuperäisen ohjeen tiheys olisi 25s x 35 krs = 10cm. Käyn tässä läpi alkuperäisen ohjeen sekä omat muokkaukseni.

Lanka: Cirdar Snuggly Baby Bamboo 80g
Puikot: 3½
Tiheys: 24s x 33 krs = 10cm x 10cm
Koko: Taapero (noin 21)

Vikkelikuvion malli kirjan mukaan:

  ℓ-------ℓ
  ℓ-------ℓ
--ℓ-------ℓ--
--ℓ-------ℓ--
  ℓ-------ℓ
  ℓ-------ℓ
--ℓ-------ℓ--
--ℓ-------ℓ--
  ℓ-------ℓ
  ℓ-------ℓ
--ℓ-------ℓ--
--ℓ-------ℓ--
  ℓ-------ℓ
  ℓ-------ℓ
--ℓ-------ℓ--
--?-------¿--
   ℓ-----ℓ
   ℓ-----ℓ
 --ℓ-----ℓ--
 --ℓ-----ℓ--
   ℓ-----ℓ
   ?-----¿
  --ℓ---ℓ--
  --ℓ---ℓ--
    ℓ---ℓ
    ℓ---ℓ
  --ℓ---ℓ--
  --?---¿--
     ℓ-ℓ
     ℓ-ℓ
   --ℓ-ℓ--
   --ℓ-ℓ--
     ℓ-ℓ
     ℓ-ℓ
 -----------
 -----------

      -
     ---
    -----
   -------
  ---------
 -----------
  ---------
   -------
    -----
     ---
      -
-  nurja silmukka (p)
ℓ  1s oikein kiertäen (k tbl)
?- 1s ristiin oikealle kiertäen
   eli neulo puikon toinen silmukka ensimmäisen edestä oikein kiertäen,
   sitten ensimmäinen silmukka nurin,
   päästä molemmat silmukat yhtä aikaa puikolta
-¿ 1s ristiin vasemmalle kiertäen
   eli neulo puikon toinen silmukka ensimmäisen takaa nurin,
   sitten ensimmäinen silmukka oikein kiertäen,
   päästä molemmat silmukat yhtä aikaa puikolta

Pienensin tätä sen verran, että tein aloitussalmiakin 9-rivisenä 11-rivisen sijaan, leveimmässä kohtaa siis 9s. Yhden oikean kerroksen jälkeen tehtävän nurjan raidan tein myös 9s levyisenä. Lopetin vikkelikuvion neulomisen etuajassa, juuri ennen kuin se olisi kasvanut 13s levyiseksi, jättäen sen siis 11s levyiseksi. Nämä muutokset tein luonnollisesti, koska taaperon sääret ovat huomattavasti aikuisen sääriä pienemmät.

Sukka alkaa kaksinkertaisella sukansuulla, ohjeessa 5 krs o, 1 krs n, 5 krs 2o 2n joustinta, itse pienensin 4 krs kokoiseksi. Viimeiset 3s kannattaa jättää yhdistämättä, jotta siihen voi halutessaan pujottaa kuminauhan. Varsinkin tällaisissa sukissa, joissa varsi neulotaan sileänä, voi kuminauha olla enemmän tarpeen kuin joustinneule-vartisissa sukissa.

Tämän jälkeen neulotaan 4 krs sileää ennen kuin aloitetaan saumaraita keskellä takana, itse tosin tein vain 2 krs. Saumaraita tehdään neulomalla 2s vuorotellen 2 krs n ja 2 krs o.



Pohjekavennukset aloitetaan saumaraidan molemmin puolin, kun varsi on 15cm pitkä. Ne tehdään 8 kertaa ja välikerroksia on aina 7. Tässä tapauksessa tein pohjekavennukset vain kahdesti ja kolmella välikerroksella, varren pituus oli siinä vaiheessa 18cm. Pohjekavennusten jälkeen neulotaan 7cm ennen kantapäätä, itse neuloin vain 2 krs. Vikkelikuviot kuuluu aloittaa samanaikaisesti 3. pohjekavennuksen kanssa, itse aloitin ne varren ollessa 12cm mittainen. Ohjeessa kerrotaan niiden aloituskohdasta, että saumaraidan jälkeen on pohjekavennus, seuraavaksi 17o , 1n (tästä alkaa vikkelikuvio), 26o, 1n (vikkelikuvion keskusta toisella puolella sukkaa), 17o, pohjekavennus ja jälleen saumaraita. Itselläni vastaavasti oli saumaraidan jälkeen 9o, 1n, 18o, 1n ja 9o.

Vikkelikuvio jakaantuu kantalapun alkaessa ja puolet siitä jatkuu kantalappuun, myös saumaraita jatkuu, ja molempia jatketaan kantapohjan kavennuksiin saakka. Muuten kantapää neulotaan sileänä. Ohjeen mukaan kantapohjan kavennukset aloitetaan, kun kantalapussa on neulottu 7 kertaa vikkelikuviossa oleva nurja neliö. Itse jätin nurjat neliöt pois kantalapusta, saumaraidan kanssa näin pienellä silmukkamäärällä kantapäässä ei olisi ollut lainkaan sileää. Tämän kantalapun jaoin osiin niin, että oikealla oli 5s, keskellä 7s ja vasemmalla 6s.

Kannattaa muuten katsoa tarkkaan, miten poimii sivusilmukat kantapään jälkeen, jotta saa kauniin kuvion kantapään nurjien silmukoiden viereen.


Tee kiilakavennukset. Puolittainen vikkelikuvio jatkuu pikkuvarpaan tyveen saakka. Sen jälkeen neulotaan 6 krs sileää ennen sädekavennusta, itse tosin neuloin vain kerroksen sileää tähän väliin. Olin neulonut kantapää mukaan luettuna 11,5cm kun aloitin sädekavennuksen. Sädekavennuksessa neulotaan joka puikon keskellä ja lopussa 2s oikein yhteen. Välikerroksia tulee yhtä paljon kuin puikolla on silmukoita kahden kavennuksen välissä. Kaventaminen lopetetaan tavalliseen tapaan, kun jokaisella puikolla on 2s. Näissä sukissa koko jalkaosan pituudeksi tuli 14,5cm, siis sopivan löysä, ettei ihan heti mene pieneksi tai ahdista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti