2017-04-16

Kurkkumajoneesi

Tässä hyvä kurkkumajoneesi vaikka hampurilaisen väliin tai ranskalaisten kaveriksi.

Ainekset:

1 keltuainen
1 tl valkoviinietikkaa
¼ tl suolaa
ripaus sinappijauhoa (ei pakollinen, auttaa emulgoinnissa)
noin 1 dl rypsiöljyä
1 dl kurkkusalaattia

Lisää keltuainen, etikka, suola ja sinappijauho sauvasekottimelle sopivaan kapeaan astiaan. Ala sekoittaa sauvasekottimella ja kaada öljyä pikkuhiljaa ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Emulsion pitäisi muodostua aika nopeasti. Jos sotku jää öljymäiseksi, ei auta muu kuin aloittaa alusta uudella keltuaisella. 

(Majoneesi on emulsio jossa on pieniä öljypalloja vedessä. Epäonnistunut majoneesi on pieniä vesipalloja öljyssä. Etenkin alussa liian nopea öljyn lisääminen voi pilata prosessin.)

Jos kaikki onnistuu hyvin, voi lopuksi sekoittaa samalla sauvasekottimella kurkkusalaatin sekaan. Teoriassa (eli en ole kokeillut) keltuaisen pystyy ehkä korvaamaan soijamaidolla, sillä soijan lesitiini toimii emulgointiaineena samoin kuin kananmunan vastaava, jolloin saa aikaan vegaanimajoneesin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti